8 senzilles regles per comunicar-te amb un manipulador

by | Aug 29, 2016 | Català, Coaching, Inteligencia Emocional | 0 comments

Els manipuladors tenen l’habilitat de sembrar en nosaltres el sentiment de culpa, ens fan xantatge i menteixen de manera descarada. Fem el que ells volen o ordenen encara si per això hem d’anar més enllà del que ens és confortable, com si la nostra voluntat no existís. En algunes ocasions aquest joc pot durar anys, enverinant la vida de qui és manipulat.

1) Per defensar-te d’aquest tipus de persones, aquí hi ha algunes «lleis de seguretat» que van ser dissenyades per l’expert en estratègies de comunicació i coach Preston Ni:

  • Recorda els teus drets inalienables
  • Tens dret a ser respectat per altres persones.
  • Tens dret a expressar les teves emocions, opinions i desitjos.
  • Tens dret a establir les teves prioritats.
  • Tens dret a dir «no» sense sentir-te culpable.
  • Tens dret a rebre això, pel que has pagat.
  • Tens dret a expressar els teus punts de vista encara que siguin diferents d’aquells dels altres.
  • Tens dret a protegir-te d’amenaces físiques, morals i emocionals.
  • Tens dret a construir la teva vida d’acord al teu propi concepte de felicitat.

Aquestes són els límits del teu espai personal. Per descomptat, els manipuladors són tremends infractors dels nostres límits, que no respecten i no reconeixen els nostres drets. Però només nosaltres mateixos, i ningú més som responsables per les nostres pròpies vides.

2) Guarda la distància

Durant la comunicació un manipulador canviarà constantment la seva màscara: amb una persona pot ser extremadament educat mentre que amb un altre pot reaccionar amb gran violència i rudesa. En una situació es farà passar per algú indefens mentre que en l’altre deixarà veure el seu costat agressiu. Si has notat que el caràcter d’algú tendeix a reflectir aquest tipus d’extrems el millor que pots fer és guardar una distància prudent d’aquesta persona i no relacionar-te amb ell o ella a menys que sigui absolutament necessari.

El més comú és que les raons d’un comportament així siguin complexes i tinguin les seves arrels en la infància. Corregir, educar o salvar el manipulador no és problema teu.

3) No t’ho prenguis a pit

La tasca d’un manipulador és jugar amb les teves debilitats. No és sorprenent que en presència d’algú així comencis a sentir la teva «incapacitat» i fins i tot intentis culpar-te per no obeir les ordres d’aquesta persona. Identifica aquestes emocions i recorda que el problema no està en tu. Estan tractant de manipular-te per fer que sentis que no ets prou bo i per això hauries d’estar disposat a subordinar a la voluntat d’algú més, fins i tot renunciant així als teus propis drets. Analitza la teva relació amb un manipulador responent mentalment les següents preguntes:

Aquesta persona em demostra un veritable respecte?

Què tan ben fonamentades estan les seves expectatives i peticions?

Què tan equilibrada és la relació? Potser que sigui un dels dos qui s’esforça mentre l’altre només rep els beneficis?

Em impedeix aquesta relació tenir un bon tracte amb mi mateix?

Les respostas a aquestes preguntes t’ajudaran a entendre de qui és el problema, si està en tu o en l’altra persona.

4) Formúlale preguntes de prova

Els manipuladors sempre intentaran aclaparar amb les seves sol·licituds o peticions, fent que t’oblidis de tu mateix i passis de pla a les seves necessitats. Si el manipulador intenta ofendre o refutar les teves arguments, canvia el focus d’atenció: de tu mateix al teu interlocutor. Formúlale algunes preguntes de prova i et quedarà més clar si aquesta persona té almenys una mica d’autocrítica i / o vergonya.

Et sembla que el que em demanes és una cosa justa?

Et sembla que això és just per mi?

Puc tenir la meva pròpia opinió al respecte?

M’ho estàs preguntant o el afirmes?

Què rebut jo a canvi?

Realment creus que jo ….. (reformula la petició del manipulador) ..?

Fer aquestes preguntes és com posar-li enfront de si un mirall, on aquesta persona veurà el «reflex», la veritable naturalesa de la petició.

Tot i així, hi ha un tipus singular de personatges que ni es prendran la molèstia d’escoltar-te i insistiran constantment al seu favor. En aquest cas usa els següents consells:

5) No tinguis pressa!

Una altra de les estratègies preferides d’un manipulador és forçar-te a respondre o actuar immediatament. En una situació en què el temps sembla apremiarle és més fàcil manipular-te per aconseguir el que desitja (en termes de vendes, això es diu «tancar el tracte»).

Si sents que t’estan pressionant no tinguis pressa a prendre una decisió. Utilitza el factor temps al teu favor, treu-li la possibilitat de coaccionar la teva voluntat. Mantindràs el control de la situació amb tan sols dir «pensaré». Són paraules molt efectives! Pren-te una pausa per analitzar els pro i contra: determina si vols seguir discutint sobre això o preferiries donar un «no» definitiu.

6) Aprèn a dir «no»

El saber dir «no» és la part més important en l’art de la comunicació. Una negació clara et permet mantenir-te inamovible en la teva posició i mantenir una bona relació amb el teu interlocutor (si les intencions d’aquest són sanes).

Recorda que tens tot el dret a establir les teves prioritats, tens dret a dir «no» sense sentir per això cap tipus de culpa. Tens dret a triar el teu propi camí cap a la felicitat.

7) Explica-li sobre les conseqüències

En resposta a una intromissió grollera en el teu espai personal i la negativa a acceptar la teva «no», explica-li al manipulador sobre les conseqüències de les seves accions.

La capacitat de pronosticar i exposar convincentment els possibles resultats és un dels mètodes més efectius de truncar el joc del manipulador. El posarà en un carreró sense sortida, l’obligarà a canviar la seva actitud cap a tu o bé farà completament evident el seu pla, invalidant-ho.

8) Defensa’t les burles i ofenses

En ocasions els manipuladors arriben a ofendre o burlar directament, intentant espantar les seves víctimes o causar-los algun tipus de patiment. El més important és recordar que persones així s’aferren del que creuen que és una debilitat. Mentre siguis passiu i obedient seràs un blanc fàcil davant els seus ulls. El curiós de tot és que en la major part dels casos, aquest tipus de persones són en realitat covards: tan aviat la víctima comença a demostrar caràcter i a defensar els seus drets el manipulador es retira. Aquesta llei funciona en qualsevol classe de societat ja sigui l’escola, la família o fins i tot el treball. Recorda que no val la pena entaular una baralla, només cal guardar la calma i deixar en clar la teva posició.

Tal com ho demostren les investigacions, molts abusius han estat, o són ells mateixos víctimes d’abusos. És clar que aquesta condició no justifica en cap cas el seu comportament i és important recordar-ho per respondre a les seves accions amb sang freda i sense cap remordiment.